Party logo

Miljöpartiet

Hemsida

http://www.mp.se/


Ideologi

Grön ideologi, Ekologism, Feminism

Källa: https://www.wikipedia.org/


Biografi

Miljöpartiet de gröna (MP), vanligen Miljöpartiet, är ett politiskt parti i Sverige, bildat 1981. Partiet växte fram främst ur miljörörelsen och fredsrörelsen och var ursprungligen en reaktion mot kärnkraftsomröstningen, blockpolitik och vad man uppfattade som bristande deltagardemokrati och jämställdhet i andra partier. Dess tillkomst inspirerades av andra gröna partier som det tyska Die Grünen som anammar den gröna ideologin. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Miljöpartiet de gröna.

Miljöpartiet har en kvinnlig och en manlig partiledare, benämnda språkrör, vilka (sedan januari 2021) är Märta Stenevi och Per Bolund. Partiet är det minsta i riksdagen, med 16 mandat av 349, efter att ha fått 4,41 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. I Europaparlamentsvalet 2019 fick Miljöpartiet 2 mandat, efter att ha fått 11,52 procent av rösterna. I parlamentet är Miljöpartiet en del av Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA). Partiet är medlem av det Europeiska gröna partiet. Miljöpartiet har sitt starkaste stöd i storstadsregionerna Stockholms och Göteborgs kommuners riksdagsvalkretsar, samt bland unga och högutbildade väljare.

I den nationella svenska blockpolitiken brukar Miljöpartiet på senare år räknas till det rödgröna blocket eller vänsterblocket, och har sedan riksdagsvalet 2014 ingått i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Redan i valrörelsen inför riksdagsvalet 2010 samarbetade partiet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som De rödgröna. År 2011 gjorde partiet dock en uppgörelse om migrationsfrågor med den borgerliga Regeringen Reinfeldt. Mellan 1998 och 2006 hade Miljöpartiet ett parlamentariskt samarbete med den socialdemokratiska Regeringen Persson och Vänsterpartiet.

Källa: https://www.wikipedia.org/