Familjen
Socialdemokraterna
Barn
- Ge unga som mår dåligt psykiskt snabb hjälp genom att öka resurserna till barn- och ungdomspsykiatrin
- Ge unga snabbt stöd i mobilen genom en digital vårdtjänst för unga som mår dåligt
- Göra så att screeningen inom elevhälsan i skolan till att även omfatta psykisk hälsa
- Ge barn till arbetslösa och föräldralediga föräldrar rätt att vara heltid i förskolan.
Föräldraförsäkring
- Att en successiv höjning av taket i den tillfälliga föräldrapenningen genomförs
- Att föräldraförsäkringen moderniseras så att den fungerar för alla familjekonstellationer
- Att föräldraförsäkringen individualiseras och delas lika mellan föräldrarna.
Moderaterna
Sverigedemokraterna
Familjepolitik
- Lagstifta om ett undantagslöst förbud mot barnäktenskap och månggifte
- Förbättra barnfamiljers ekonomi genom stärkt föräldrapenning och bostadsbidrag, ett nytt engångsbidrag för förstföderskor och ett stärkt underhållstöd som indexeras efter samhällets generella prisökningar
- Förenkla familjers livspussel med en helt avkvoterad föräldraförsäkring, flexibel barnomsorg med bättre tillgång till nattis och dagbarnvårdare och förbättra möjligheten för föräldrar eller anhöriga att vara hemma utanför föräldraförsäkringen
- Säkra barnens rätt till föräldrarna genom stimulansbidrag för kostnadsfri familjerådgivning, stödja barnet i vårdnadsprocessen genom en särskild stödperson, införa obligatorisk medling innan vårdnadstvist kan slitas i domstol och möjliggöra för gemensam vårdnad även om båda föräldrarna yrkar på enskild vårdnad
Miljöpartiet
Centerpartiet
Familjen
- Barnets bästa ska vara utgångspunkten i familjepolitiken
- Familjer ska ha bra möjligheter att kombinera familjeliv med yrkesliv
- Samhället måste kunna fånga upp och hjälpa barn som far illa
Adoption
- Barnets bästa ska styra när det handlar om adoption
- Adoptionslagstiftningen anpassas efter att familjer idag kan se olika ut
Barn
- Ha snabbare hjälp till barn och unga som mår psykiskt dåligt
- Införa ett nytt barnmisshandelsbrott för fysisk och psykisk misshandel
- Införa ett nytt barnfridskränkningsbrott, med högre straff än andra fridskränkningsbrott
Barnbidrag
- Barnbidraget ska vara lika för alla, oavsett inkomst
- Barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna
Föräldraförsäkring
- Föräldrarna själva ska få bestämma hur de ska fördela de disponibla föräldradagarna mellan sig.
- Föräldradagar ska också kunna tas ut av två närstående personer
- Reglerna i föräldraförsäkringen anpassas bättre för företagare
Vänsterpartiet
Barnbidrag
Alla barn ska ges lika bra förutsättningar i livet, inte bara de barn som har föräldrar med höga inkomster. I Sverige har vi ett generellt barnbidrag vilket betyder att alla barn får samma summa. Det har bidragit till ökad ekonomisk jämlikhet.
Läs mer på partiets hemsida »Liberalerna
Familjepolitik
- Modernisera föräldraförsäkringen
- Motverka barnfattigdom genom jobbpolitik
- Ge snabb hjälp till familjer med problem
Föräldraförsäkring
- Inför en helt ny föräldraförsäkring.
- De flesta dagar ska tas ut när det behövs som allra mest - under barnets första två år. Resten ska kunna användas tills barnet börjat skolan.
- Gör det möjligt att välja mellan två spår: färre dagar med 100 procent ersättning av lönen (upp till taket) eller lite fler dagar med 70 procent ersättning.
- Lika många öronmärkta dagar som i dag, 90 dagar till vardera föräldern.
- Familjer ser olika ut - gör det lättare att överlåta dagar till tredje person.
- Höj ersättningstaket för vab (vård av sjukt barn).
Kristdemokraterna
Adoption
Vid alla adoptioner ska barnets behov och rättigheter komma först. Ingen vuxen har rätt till barn, men varje barn har rätt till kännedom om sitt ursprung och att, så långt som möjligt, få bli omvårdad av sina föräldrar. När de biologiska föräldrarna av någon anledning inte kan ta hand om sitt barn ska samhället eftersträva att ge barnet en ny familj som ersätter barnet för den mamma och pappa som gått förlorade. Gifta par, ensamstående och samkönade par (gifta eller som ingått registrerat partnerskap) ska kunna prövas som adoptivföräldrar. För att i större utsträckning täcka de faktiska kostnaderna kring adoptionen och för att förhindra att ekonomiskt svaga grupper helt utestängs från möjligheten att adoptera vill vi höja adoptionsbidraget från 75 000 kr till 90 000 kr.
Läs mer på partiets hemsida »Barnbidrag
Barnbidrag finns för att täcka merkostnader som följer av barn i hushållet. Bidraget betalas ut till barnets mor om inte föräldrarna anmäler om annan ordning. Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att föräldrar som tar lika del i ansvaret för ett barn automatiskt ska få halva barnbidraget och sedan i mars 2014 är huvudregeln att barnbidraget delas lika när föräldrarna har gemensam vårdnad. Det tydliggör att mammor och pappor är lika mycket föräldrar och lika viktiga för sina barn.
Läs mer på partiets hemsida »Barnomsorgspeng
Barnomsorgspengen innebär att kommunerna också blir skyldiga att godkänna pedagogiska omsorgsformer i enskild regi, inte bara förskolor och fritidshem. Kristdemokraterna vill att det ska finnas möjlighet för föräldrar, som vill vara hemma med sina små barn, att få barnomsorgspeng för omsorg om egna barn i hemmet. Barnomsorgspengen, ska gälla barn 1-3 år, uppgå till 6 000 kronor per barn och månad, räknas som inkomst och vara pensionsgrundande.
Läs mer på partiets hemsida »Dubbel folkbokföring
Efter en separation bor många barn växelvis hos föräldrarna, dock kan de bara vara skrivna på en adress. Det innebär att barnet riskerar att inte få sina behov tillgodosedda. De familjeekonomiska stöden delas ut till den förälder hos vilken barnet är folkbokförd och viktig information kring barnet riskerar att inte nå fram till den andra föräldern. Kristdemokraterna anser att reglerna för folkbokföring och för bidrag där folkbokföringen spelar roll ska ses över för att minska risken för konflikter mellan föräldrarna.
Läs mer på partiets hemsida »Familjen
Familjen är den viktigaste gemenskapen och den grund som samhället står på. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. Politiken ska därför stödja familjerna och föräldrarna, inte styra. Kristdemokraterna vill möjliggöra mer tid för barnen, öka familjers handlingsutrymme, uppvärdera föräldraskapet, möjliggöra olika barnomsorgsformer samt stärka barnfamiljers ekonomi. Alla politiska beslut ska analyseras utifrån vilka konsekvenser de får för familjer.
Läs mer på partiets hemsida »Familjepolitik
Kristdemokraternas familjepolitik syftar till att möjliggöra mer tid för barnen, öka familjers handlingsutrymme, uppvärdera föräldraskapet, möjliggöra olika barnomsorgsformer samt stärka barnfamiljers ekonomi. Alla politiska beslut ska analyseras utifrån vilka konsekvenser de får för familjer.
Läs mer på partiets hemsida »Familjerådgivning
Kristdemokraterna menar att familjen är den viktigaste enheten i samhället. Alla kommuner är skyldiga att erbjuda familjerådgivning. Kostnaden är i dag tyvärr ofta hög. Därför föreslår vi bland annat att alla nyblivna föräldrar ska få en familjerådgivningscheck för två besök samt att kommunerna ska erbjuda minst tio besök hos familjerådgivningen till en maxavgift på 300 kronor/besök. Vi vill utöka utbudet av föräldrautbildningar och göra det obligatorisk för kommunerna att erbjuda föräldrautbildningar även till tonårsföräldrar. Vi föreslår även en ökad tillgång till kvalitetssäkrat och lättillgängligt föräldrastöd på nätet, exempelvis via 1177.se.
Läs mer på partiets hemsida »Familjeåterförening
Vår utgångspunkt är att familjer ska kunna återförenas. Kristdemokraterna motsätter sig regeringens förslag om begränsad familjeåterförening. Anhöriginvandring ska dock bara gälla för de anhöriga som den asylsökande informerat om vid ankomsttillfället. Ensamkommande barn ska så snart som möjligt återförenas med sina föräldrar. Om det är så att barnet kan återförenas med sin familj i hemlandet ska det ske skyndsamt.
Läs mer på partiets hemsida »Föräldraförsäkring
Det är föräldrarna - inte politiker - som bäst kan avgöra hur föräldrapenningdagar ska användas. Vi säger därför nej till kvotering av föräldraförsäkringen. Vi vill istället göra föräldraförsäkringen mer flexibel. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående som exempelvis mor-, farföräldrar eller en bonuspappa. Föräldraledigas inkomst ska skyddas under tre år och rätten till föräldraledighet på heltid utvidgas till tre år. Samtliga föräldrapenningdagar ska kunna användas som dubbeldagar.
Läs mer på partiets hemsida »Parboendegaranti
Sedan ungefär fem år tillbaka har äldre par där båda är i behov av äldreboende rätt att få bo tillsammans. Men vi anser att det är ovärdigt att ett äldre par, som kanske har levt femtio, sextio år tillsammans, där den ena blir sjuk och i behov av äldrevården men den andra fortsatt är frisk ska tvingas flytta isär. Därför har vi genom vårt arbete i regeringen infört en så kallad parbondegaranti som gäller sedan november 2012.
Läs mer på partiets hemsida »Separationsstöd
Det finns starka skäl att förebygga eller dämpa konflikter som uppstår vid separation eller skilsmässa. Kristdemokraterna har tagit initiativ till en försöksverksamhet med så kallade separationsteam. Dessa ger råd och stöd om exempelvis barns kostnader, föräldrars underhållsskyldighet, familjeekonomiska förmåner, barns behov och rättigheter samt insatser av terapeutisk karaktär för att underlätta samarbetet mellan föräldrarna. Kristdemokraterna vill att denna verksamhet permanentas och sprids till samtliga kommuner om utvärderingarna visar på bättre samarbete mellan föräldrar.
Läs mer på partiets hemsida »Sista länken
Kristdemokraterna anser att det är fel att en förälder endast kan få uppehållstillstånd som anhörig om denne har ingått i samma hushållsgemenskap och bott tillsammans till dess att barnet eller barnen lämnade hemlandet. Kristdemokraternas anser att den som har alla sina kvarvarande släktingar i Sverige ska kunna få tillbringa sin sista tid här. Kristdemokraterna vill därmed införa en "Sista länken"- bestämmelse.
Läs mer på partiets hemsida »Äktenskap
Kristdemokraterna förespråkar en civilrättslig registrering som är lika för hetero- och homosexuella par. Därmed skiljer man på den rättsliga ordning som staten ska reglera och kyrkornas ceremoni. Förslaget har sin grund i förhållandet att kyrka och stat numera är åtskilda och innebär att myndighetsutövningen i detta sammanhang förbehålls staten. Rent praktiskt innebär det att alla par som vill gifta sig går till en myndighet, exempelvis skattemyndigheten, och registrerar det juridiska förbundet. Därefter inramar varje par giftermålet på det sätt som de själva önskar.
Läs mer på partiets hemsida »